İstanbul şehrinin gittikçe artan nüfusu nedeniyle metrobüs krizi kaçınılmaz oldu. İstanbul halkı, kalabalık nedeniyle metrobüslerle ulaşımda zorluklar yaşıyor. Yetkililer yeni eklenecek metrobüslerin bu kalabalığa karşı çözüm olacağını umuyor.

İstanbul’un sık kullanılan toplu ulaşım araçlarından birisi olan metrobüs sistemi günümüzün en çok tercih edilen toplu taşıma araçlarından birisi oldu. İlk olarak 17 Eylül 2007 yılında Topkapı-Küçükçekmece hatları arasında düzenlenen bu sistem uzatılan hatlarla birlikte 19 Temmuz 2012 tarihinde, Avrupa yakasında 37,  Anadolu yakasında 7 durak olmak üzere toplam 44 durağa sahip olacak şekilde Beylikdüzü-Söğütlüçeşme hatlarıyla son halini buldu. Uzayan hatla birlikte gelen kolaylıklar beraberinde, olumsuzlukları da getirdi.

İlk olarak metro projesi olarak düşünülen metrobüs projesi, daha sonradan metrobüs olarak kullanıma geçilmiş ve başlanmıştı. 9 farklı istasyon arasında sefer düzenlenen metrobüs sistemi, günlük hayatı oldukça kolaylaştırdı. Trafik yoğunluğu yaşamadan ve en hızlı şekilde gidiş-geliş için tercih edilen toplu taşıma aracı olan metrobüsler, kullanım yoğunluğundan ötürü günün her saatinde üst düzey bir yoğunluğa sahip. Bu yoğunluk nedeniyle metrobüslerin arızalanmaları ve durakların dolu olması zaman zaman da insanların ulaşımda zorluk yaşamasına sebep oluyor. İstanbul halkı metrobüslere binmek için çabalarken, kimi zaman kapıların önünde yarattıkları kalabalık, araca binilmesinde sıkıntılar yaratıyor. Bu durumdan ötürü yaşanan gerginlikler de kaçınılmaz oluyor. Metrobüslerde yaşanan bir diğer sorun da sık sık arızalanan ve yolda kalan araçlar. Uzun süredir yoğun olarak kullanılan metrobüsler yıpranarak bakıma ihtiyaç duyarken kimi araçlar da kullanılamaz hale geliyor. Arızalanan araçlar zaman zaman şoför ve yolcular arasında tartışmalara neden oluyor.  

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı açıklamaya göre, 515 adet olan metrobüslere 160 yeni metrobüs daha eklenerek 2022 yılının ilk aylarından itibaren kullanıma hazır olacak. Artacak olan metrobüs sayılarıyla birlikte bu karmaşıklığın en aza indirilmesi bekleniyor. Fakat konu hakkında konuşan bazı yetkililer yeni metrobüslerin, eski araçların faaliyetlerinin durdurulacağından dolayı sorunu çözmekte yetersiz kalacağını belirtiyor.

Haber: Pınar Cebeci (İAHA)