Omicron varyantının hızla artmasıyla birlikte endişeler de arttı. Birçok üniversite çevrim içi eğitime geçiş yaptı. Cumhuriyet gazetesinden Nagihan Yılkın’a konuşan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, omicron varyantı ile ilgili yapılması gerekenleri dört maddede sıraladı.

Omicron varyantının yayılmasıyla beraber üniversiteler önlemler almaya başladı. İstanbul Teknik Üniversitesi güz yarıyılı sonuna kadar yüz yüze eğitime devam zorunluluğunu kaldırarak, derslerin hibrit yöntemle yürütülmesine karar verdi. Koç üniversitesi uygulamalı dersler hariç diğer derslerin 7 Ocak 2022 tarihine kadar online yapılmasını kararlaştırdı. Boğaziçi Üniversitesi ise 4 Ocak 2022’ye kadar derslerin online yapılacağını açıkladı.

Türkiye’de Omicron varyantı ilk olarak 12 Aralık’ta görüldü ve 6 kişide tespit edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca son olarak Twitter’dan yaptığı açıklamada “Omicron varyantı Avrupa’dan sonra ülkemizde de yayılmaya başladı. Kalabalık illerimizde görülen yeni vakaların %10’undan fazlası Omicron kaynaklı. Yeni durum, hatırlatma dozunu daha da önemli hale getirmiştir. Aşı takvimi üzerinden 3 ay geçenler aşı etkinliğini güçlendirmelidir” dedi.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan devletin alması gereken önlemler olduğunu belirterek, bu önlemler için insanları evlerine kapatmaya ya da işyerlerini kapatmaya gerek olmadığını söyledi. Omicron varyantının dört ortamda bulaştığını söyleyen Prof. Dr. Ceyhan, bu dört ortama yönelik tedbir alınması gerektiğini belirtti. Dört ortamı ise şöyle açıkladı; “Birinci ortamı ev yaşamı oluştururken ikincisini iş yerleri oluşturmaktadır. Özellikle kalabalık ve kapalı iş yerleri bulaşı çok kolaylaştırıyor. Dolayısıyla esnek mesai ile o da yetmiyorsa vardiyalı çalışmayla büyük ve kapalı iş yerlerinde kalabalıklaşmayı önlemek gerekiyor. Üçüncü ortamı toplu taşıma araçları oluşturmaktadır. Bu alanda kalabalığı önlemenin tek yolu kademeli mesai uygulamasıdır. Son alan ise kapalı mitingler ve toplantıların yapıldığı alanlardır.Bu mitingler bulaşın artmasına neden oluyor. Bu tarz organizasyonlara, toplantılara, mitinglere kesinlikle izin verilmemeli diye yazın başından beri söylüyorum. Bu şekilde bir mücadele olmaz zaten yani bunların devam ediyor olması mücadele etmediğimizi gösteriyor. Bu tür toplanmaların engellenmesi gerekiyor” diye konuştu.

HABER: Runahi ÖZAY