Merkez Bankası politika faizini yüzde 15’den yüzde 14’e indirdi. İndirim beklentinin çok üzerinde oldu. Banka, Kasım ayındaki toplantıda faizi 100 baz puan indirmişti. Merkez Bankası faiz kararı sonrasında dolar/TL 15,60 TL’nin üzerine, euro/TL 17,70 seviyesine yükseldi.

Enflasyonun yüzde 20’ye yaklaşmasına rağmen Kasım ayındaki toplantıda 100 baz puan faiz indiren banka, kurdaki sert artışa karşın bugün de 100 baz puanlık indirim yaptı.

Bankadan yapılan açıklamada “Enflasyonda Kasım ayında gözlenen yükselişte; döviz kuru gelişmeleri, küresel gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar ve talep gelişmeleri etkili olmaktadır. Kurul, politika faizinin 100 baz puan indirilerek, arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki arızi faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin ima ettiği alanın kullanımının tamamlanmasına karar vermiştir. Alınmış olan kararların birikimli etkileri 2022 yılının ilk çeyreğinde yakından takip edilecek ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla geniş kapsamlı politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülecektir” denildi.

100 baz puanlık faiz indirimi kararıyla dolar/TL 14,80’den 15 TL’nin üzerine fırladı. Euro/TL’de ise 17,70 seviyesi görüldü.

Gram altında da 871 TL’lik seviye görüldü.

Anadolu Ajansı’nın Merkez Bankası Para Politikası Kurulu beklenti anketine göre, katılım sağlayan ekonomistlerin çoğu, bu ay da faizde 100 baz puan indirim beklediklerini belirtti. AA Finans’ın 16 Aralık Perşembe günü gerçekleştirilecek PPK toplantısına yönelik piyasa beklenti anketi, 20 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. 

Anket sonuçlarına göre, 1 ekonomist 25 baz puan, 1 ekonomist 50 baz puan, 1 ekonomist 75 baz puan, 14 ekonomist 100 baz puan, 1 ekonomist 150 baz puan ve 2 ekonomist de 200 baz puan politika faizinin düşürüleceğini tahmin etmişti.

Haber: Delil Nesin Ilgaz