İstanbul Boğazı’nda endüstriyel balıkçı teknelerine uygulanan av yasağının 6 Kasım’da bir günlüğüne kaldırılmasının ardından balıkçılar harekete geçti. Boğazda balık bolluğunun yaşanmasının ardından gelen uygulamanın ekosisteme zarar vereceği endişesinden dolayı birçok balıkçı CİMER’e başvurdu.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, endüstriyel teknelere uygulanan boğazda av yasağının kaldırması sonrası ekonomik değeri yüksek olan balıkların iki deniz arasında rahat göç etmesi amaçlanıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Denizcilik Genel Müdürlüğü, balık göçünün fazla olduğu bu dönemde 6 Kasım tarihinde İstanbul Boğazı’nı gece saat 00.00’dan 14.00’a kadar toplamda 14 saatliğine endüstriyel balık gemilerine açma kararı aldı.

Balıklar ve Balıkçılık Faaliyetleri Etkileniyor

Alınan kararla birlikte boğaza girecek dev balıkçılık tekneleri palamut, çinekop, lüfer ve hamsi gibi ekonomik değeri yüksek olan balıkları büyük miktarlarda avlayabilecek. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saadet Karakulak, karara tepki göstererek, yetkilileri, müsilaj sonrası ilan edilen Marmara Denizi Koruma Eylem Planına uygun davranmaya davet etti. Karakulak “Marmara Denizi, Karadeniz ile Ege Denizi arasında geçiş denizi olan İstanbul Boğazı birçok balık türünün yaşam alanıdır. Balıkçılık faaliyetlerinin ekosistem temelli yapılması gerekir.” dedi.

Balıkçılık Çöker

Uygulamanın yanlış ve yapılmaması gerektiğini savunan İstanbul Su Ürünleri Kooperatifi Birliği Başkanı Erdoğan Kartal ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın aldığı kararın “şaşkınlık verici” olduğunu söyledi. İstanbul Boğazı’ndaki balık avcılığını belli süre için açma gayretine çok şaşırıyoruz. Bu kararı asla kabul edemeyiz, boğazların tamamen endüstriyel avcılığa kapanması gerekirken bu karar manidardır ve ülke balıkçılığının çökmesi için bir adımdır. Bilime ters olan bu kararla balığın göç yolları engellenir.” dedi.

Kararın kaldırılmasını isteyen balıkçılar ise CİMER’e başvurarak kararın derhal kaldırılmasını istedi.

Haber: Betül Kirez- Damla Dokumacı- İrem Bora