Bu hafta gerçekleşecek ve geceleri aydınlatacak olan, Perseid Meteor Yağmuru, doğa olaylarına ilgi duyanlar tarafından takıp ediliyor. Türkiye’de görülüp görülmeyeceği, ne zaman gerçekleşeceği merak konusu.

Meteor yağmuru her yıl temmuz ayının başlarında başlayıp 11-12 Ağustos tarihlerinde en belirgin şekilde gözlemleniyor. NASA’ya göre, dolunay olmayan bir gecede 50-60 civarı görülebilen meteorlar, dolunay olduğu zaman 10 ila 20 arasında seyrediyor.

Yağmurun Sebebi: 1992’den Kalma Bir Enkaz

Halk arasında “yıldız kayması” ya da “yıldız yağmuru” olarak bilinen olay, göktaşının atmosfere girerek sürtünme sonucu yanmasından kaynaklanan bir gök olayıdır. En popüler ve etkileyici meteor yağmurlarından biri ise içinde bulunduğumuz günlerde gerçekleşiyor.  

Meteorlar 1992 yılında Dünya’nın yakınlarından geçen Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından arda kalan kalıntılardan meydana geliyor. 

Perseidler adı verilen meteor yağmuru birkaç hafta sürüyor ve en büyük gösteri Dünya, Swift-Tuttle kuyruklu yıldızının enkaz bulutunun en yoğun kısmından geçerken ortaya çıkıyor.

Meteor Yağmuru Türkiye’den İzlenebilecek

Bu yıl 11 Ağustos’u 12 Ağustos’a bağlayan gece gökyüzünde dolunay olacağı için bu görsel şöleni çok net göremeyeceğimiz tahmin ediliyor. Ancak Uzmanlar, 12 Ağustos gecesi şafak sökmeden önce 23.00-01.00 saatlerinde şehrin ışıklarından uzak, en karanlık noktalarda meteor yağmurunun gözlemlenebileceğini söylüyor. Tam kuzeye bakıldığında takım yıldızını ve meteor yağmurunu çıplak gözle görebilirsiniz.

Haber: Hilal Ecem Arı