Teknolojinin hızla gelişmesi kendini sağlık alanında da göstermeye devam ediyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) bulunan köklü üniversitelerden biri olan Yale Üniversitesi araştırmacıları, ölü olan domuzlardaki hücreleri canlandırmayı başarabildiklerini duyurdu.

Nature adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmaya göre; hayvanların ölümünden bir saat sonra kan dolaşım sistemi ve hücresel işlevler eski haline getirilebilir. “OrganEx” adlı yeni bir sistem sayesinde yeniden canlandırma mümkün hale geldi.

Yapılan çalışmalarda, domuzlar bir pompa aracılığıyla filtre ve akan sıvı sistemine sahip OrganEx cihazlarına bağlandı. Makinanın sistemi, kalbin durmasından sonra hücreleri ve bazı organları koruyarak oksijenin ölü hayvanın vücudunda tekrardan dolaşmasını mümkün kıldı. Böylelikle organlar canlı tutulabildi.

Independent Türkçe’de yer alan habere göre “hayvanların OrganEx’e bağlanmasından 6 saat

sonra bile kalp, karaciğer ve böbrek dahil olmak üzere birçok bölgede belirli temel hücresel işlevlerin aktif kaldığı görüldü.”

İnsanların daha uzun ve sağlıklı yaşayabileceğinin müjdesini veren araştırma ekibin lideri Dr. Nenad Sestan, bu sistem sayesinde ölümün üzerinden bir saat geçse bile hücre ölümünün durdurulabileceğini ve birçok hayati organda işlevlerin yeniden sağlanabileceğini gösteriyor.

Bu gelişmeyle birlikte organ nakli bekleyen birçok insan bu işlemden yararlanabilecek.

Haber: Heval Simge Klavuz