Uzay alanındaki atılımlarıyla bilinen Çin, ülkenin en büyük uzay teleskobunu yapmaya hazırlanıyor. Fırlatma için tarih verildi.

Teknolojinin gelişmesiyle insanlık ve uzay arasındaki mesafe yıllar geçtikçe azalıyor. Bu alanda birçok ülke ve şirket önemli yatırımlar yapmakta. Uzay teknolojileri söz konusu olduğunda akla ilk gelen tabi ki NASA olsa da son yıllarda Çin de son derece önemli girişimlerde bulunuyor.

ÇİN’İN İLK BÜYÜK UZAY TELESKOBU 20232 ‘TE FIRLATILACAK

Çin, son yıllarda uzay ile ilgili önemli atılımlar yapıyor. Uzat istasyonu, asteroid izleme, sistemi gibi birçok girişimi bulunan ülke son olarak teleskop ile gündeme geldi. Birçok kaynaktan elde edilen bilgelere göre ülkenin şimdiye kadarki en büyük uzay teleskobu 2023’te fırlatılacak. Çin’in ilk büyük uzay teleskobu tasarımıyla gökyüzü hakkında bildiğimiz birçok bilginin kaynağı olan Hubble ile benzerlik gösteriyor. Teleskop 6.6 fit çapında bir mercek ile geliyor. Bu yaklaşık 2 metre çapında bir mercek olacak. Ek olarak 2023’te kullanıma sunulacak Çin Uzay İstasyonu Teleskobu’nun (CSST) Hubble’dan 350 kat daha büyük bir görüş alanına sahip olacağı belirtildi.

Çin’in en büyük uzay teleskobu için ilk etapta 10 yıllık bir ömür biçiliyor. 2,5 milyar piksel kameraya sahip olacak teleskop bu süre içinde gökyüzünün yüzde 40’ını inceleyecek. Çin CSST ile Samanyolu’nun yıldız oluşturan bölgelerini haritalandırmak ve süper kütleli karadelikleri incelemek gibi birçok zor görevi gerçekleştirecek. NASA da geçtiğimiz aylarda James Webb Uzay Teleskobunu fırlatmıştı. Bu iki teleskop önümüzdeki yıllarda uzay ile ilgili bir önemli bilgi elde edecek.

HABER: EGE VARNA