Akaryakıt fiyatlarındaki büyük artış hayatın her alanına zam olarak yağarken belki de bu durumdan en fazla etkilenen kesim şehir dışında okumak durumunda kalan öğrenciler oldu. Şehirlerarası yolcu otobüslerinin bilet fiyatları öylesine arttı ki öğrenciler artık ailelerini daha az ziyaret edebiliyor.

Yaşadıkları şehirden uzak olmak öğrenciler için her zaman zordur. Büyük şehirlerin sıkıntısı, derslerin ağırlığı,  aile özlemi ve memleket hasreti öğrencilerin sırtlarında hep taşıdıkları bir yüktür. Bu yükü kısa da olsa aile ve memleket ziyaretleriyle hafifletmeye çalışan öğrenciler artık bu imkandan da yoksun kalmaya başladı. Akaryakıt fiyatlarındaki artışın şehirlerarası otobüs fiyatlarına da yansıması onlar için hayatı biraz daha zorlaştırmışa benziyor.

İşte size iki örnek:

“Ayda ancak bir kez”

Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesinde okuyan Enes Ensari Çağlar, “genellikle hafta sonlarını ailemin yanında İstanbul’da geçirirdim. Ayda 400 lira civarında bir yol masrafı ile 4 kez ailemin yanına gidip gelebiliyordum, şimdi bu paraya ancak bir kez gidip gelebiliyorum.” Ayrıca Çağlar otobüs firmalarının okulların kapandığı zamanı takip ederek tatile doğru ve tatil dönüşü fiyatlarda ekstra zam uyguluyorlar diye belirtti. “Kira ve hayat pahalılığı zaten bizleri yeterince zorluyor. Buraya geldiğim ilk sene ailemin yolladığı harçlık ile rahat bir şekilde geçinebilirken şimdi yarı zamanlı olarak çalışmama rağmen geçinmekte zorlanıyorum” dedi.

Mart ayı biterken İstanbul Çanakkale arası en ucuz otobüs bileti 200 Türk Lirası. Bu fiyat geçen yıl ortalama 50 ila 65 Lira civarındaydı. Bir sene içerisinde yüzde 200’e yakın zam gelen otobüs bileti fiyatları herkesin olduğu gibi öğrencilerinde belini büküyor.

“Uçak Daha Mantıklı”

Peki biraz daha uzağa gidersek. İstanbul’da yaşayan, Erzurum Atatürk üniversitesinde Makine Mühendisliği bölümü öğrencisi olan Malik Mercan’a otobüs fiyatlarını sorduğumuzda ilk senemde ortalama 150 lira civarında bilet bulabiliyordum. Şimdi fiyatlar 500 liraya dayandı. Artık otobüs yerine uçak tercih ediyorum, ortalama bir uçak bileti 600 lira civarında. Otobüs ile 20 saat yolculuk yapmaktansa 100 lira daha vermek benim için daha cazip diye konuştu.

Yaşadıkları şehirleri bırakarak gurbete eğitim almak için giden gençler, keyfi yolculuk yapmadıklarını belirterek sorunlarının çözümü için yetkilileri göreve davet ediyor.

HABER: ENES YAZICI