Atatürk kitaplığı tarafından halka açılan 32 Fütüvvetname ‘’Efsane ve Tarihi Gerçeklik Arasında Fütüvvetnameler Atatürk Kitaplığı Koleksiyonundan Yazmalar’’ başlıklı sergide sunuluyor.

Fütüvvetnameler, İslâm dünyasında 8. yüzyılda Irak ve İran’da başlayıp zamanla yayılmıştır. Askeri birliklerden meslek örgütlerine kadar farklı gruplara kabulden törenlere, ortak ahlaktan davranış kodlarına dek geniş bir alanı kapsayan fütüvvetnameler tekrarlanan bir kardeşlik ve dayanışma temasına sahiplerdir.

UNESCO tarafından “Ahi Evran, Hacı Bektaş Veli ve Yunus Emre Anma Yılı” ilan edilen 2021 yılında doğumunun 850. yılında tarihi ve bilgilendirici metinlerle 32 Fütüvvetname yazması sergileniyor. Anadolu’da kardeşliğin ve dayanışmanın farkındalığını yaratmayı amaçlayan sergide, 16. yüzyıldan yazmaların yanı sıra Ahmed Bedevi’ye ait el yazması eserler de açıklamalarıyla yer alıyor. İçerik hazırlığın, Bülent Bilmez, Hüseyin Türkmen, İzzet Umut Çelik, Serhat Bozkurt tarafından yapıldığı sergi koleksiyonunda yer alan yazmalar, 13. yüzyılda Anadolu’da Ahi Evran ile başlayan Ahilik (kardeşlik) anlayışı farkındalığını aktarıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kütüphanesi’nde yer alan sergi 30 Ocak 2022 tarihine kadar her gün 09.00 ve 21.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Haber: Ceren KAHYA/ Zehra SEMERCİ