2021 yılının sonlarına doğru yaklaşırken, 2020 yılına ait televizyon izleme oranları açıklandı. 2019 yılına göre izleme oranlarında artış gözlemlendi.

Televizyon İzleme Araştırmaları Anonim Şirketi Türkiye’de 2020 yılında günlük ortalama en fazla televizyon izlenilme İzmir’de, en az ise Ankara’da gerçekleştiğini açıkladı. İzmir’de kişi başı günlük ortalama 4 saat 58 dakika, Ankara’da ise 4 saat 12 dakika televizyon izlendiği bildirildi.

Televizyon İzleme Araştırmaları Anonim Şirketi (TİAK) Genel Müdürü Dursun Güleryüz, yaptığı açıklamada, Türkiye’de 2020 ölçümlerine göre, günlük kişi başı ortalama 4 saat 33 dakika televizyon izlendiğini belirtti.

Dünyada televizyon izleme oranı dünya genelinde günlük kişi başı 2 saat 54 dakika. Ancak dünya ortalaması olarak bakarak Türkiye ile bir karşılaştırma yapmak doğru olmayacaktır. Televizyon izleme oranı Afrika kıtasında 4 saatin üzerinde, Avrupa’da 4 saate yakın, Asya’da ise 2,5 saatin altında. Ülkeler bazında bakıldığında ilk üçü sırasıyla 5 saat 45 dakika ile Romanya, 5 saat 40 dakika ile Sırbistan ve 5 saat 30 dakika ile Bosna Hersek almaktadır. Türkiye yüksek televizyon izleme süresi olan bir ülke olsa da birinciliği kaptırdı. Türkiye 100 ülke arasında üst sıralarda yer alan bir ortalama izlenme süresine sahip ama en çok televizyon izlenen ülke değil.

Yaş gruplarına göre izlenme oranlarında yaş ilerledikçe artan bir televizyon izlenme sayısı görünmekte. Türkiye’de 55 yaş ve üzeri grubun günlük ortalama izleme süresinin 6 saat 11 dakika ile ülkenin en fazla izlenme oranına ait yaş grubu olduğu gözlemlendi.

Açıklanan verilere göre Türkiye’de kadınların erkeklere oranla daha çok televizyona vakit ayırdığı belirlendi. Türkiye’de kadınlar erkeklere oranla 46 dakika daha fazla televizyon seyrediyor.

En çok izlenen zaman diliminin 21.00-00.00 arası olduğu belirtildi.

Haber: Mehmet Taştan – Ensar Alankuş – Kaan Vardar