İstanbul Aydın Üniversitesi Gazetecilik Bölümü tarafından “Medyada Hayvanlarla İlgili Haberlerin Dili ve Görsel Sunumu” konulu söyleşi düzenlendi. Halit Aydın Kampüsü Turuncu salonda gerçekleştirilen etkinliğe Gazeteci-Yazar Hayvan Özgürlüğü Aktivisti Zülal Kalkandelen konuk oldu. Medyada hayvanlarla ilgili haberlerin nasıl verilmesi gerektiğine dair önemli bilgilendirmelerde bulundu. Haber dilinin nasıl olması gerektiği noktasında farkındalığın artırılmasının önemine vurgu yaptı.

Hayvanlarla ilgili yapılan haber dilinin, içeriğinin ve görsel sunumunun oldukça önemli olduğunu dile getiren Kalkandelen, “Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin düzenlemiş olduğu Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluk Bildirgesi; mağdurunun, güçsüzün, yoksulun, ötekileştirilenin ve sesini duyuramayanların sesi olmayı gazeteciliğin temel görevi olarak görmektedir. Gazetelerde çıkan haberlerde hayvanları aşağılayan ifadelere yer veriliyor. Örneğin haber dilinde can vermiş hayvanlara “telef oldu” deniliyor. Onun yerine “öldü, öldürüldü, hayatını kaybetti gibi ifadelere yer verilmelidir. Toplumsal duyarlılığı arttırmak için hayvanlar aciz duruma düşürülüyor. Burada medyaya büyük bir sorumluluk düşüyor” şeklinde konuştu.

“Hayvanların Yaşam Alanını Biz İşgal Ettik”

Hayvanların tabiatları gereği doğal ortamlarında özgür olmaları gerektiğine değinen Kalkandelen, “Onların doğal yaşam alanlarına biz yerleştik, biz işgal ettik aslında. Siz sürekli aç kalsanız ne yapardınız? Normalde hayvanların yaşam alanları olması gereken yerlere bizler ev ve binalar yaptık. Dolayısıyla hayvanlar yemek ve su bulmak için şehir alanlarına iniyor” dedi. Toplumsal şiddetin yöneldiği en mağdur kesimin hayvanlar olduğu dile getiren Kalkandelen, “Avlanan, dövüştürülen, cinsel şiddete uğrayan, yaralanmış ve işkence görmüş hayvanların görüntüleri vahşeti normalleştirmeye yol açacak şekilde kullanılmamalı. Hayvanların şiddete uğradığı haberlere yer verirken “şiddete hayır” etiketinin kullanılması oldukça önemli. Bu etiket toplumdaki şiddetle mücadele için geri kazanım olabilir. Ne kadar çok bu etiketi görürsek o kadar zihnimizde yer edinir” dedi.

Etkinlik, öğrencilerin sorularının cevaplanması ile sona erdi.

Haber: Meltem Akgenç – Ebru Akcan