Günümüze kadar ayakta kalmış dünyanın en eski su kemerlerinden biri olan Bozdoğan Su Kemeri (Valens Su Kemeri) onarılıyor. İstanbul’un tarihi simgelerinden biri olan Bozdoğan su kemeri, İSKİ tarafından yapılan restorasyon sürecine girmişti.  

Bozdoğan Su Kemerinin restorasyonu 2021 yılının Nisan ayında bitmesi planlanıyordu. Ancak şu anda Kemer çevresindeki tabelalarda, işin bitiş tarihi olarak 2022 Haziranı’nın gösterilmesi dikkatlerden kaçmıyor. Çalışmaların gece 23:00 ile sabah 06:00 saatleri arasında yapılması ise ayrı bir problem oluşturuyor. Bu saatlerde Kemerin bulunduğu Fatih Atatürk Caddesi trafiğe kapatılıyor.

Görüştüğümüz bir otobüs şoförü “Kaç aydır restorasyon süreci devam ediyor bir türlü bitiremediler. Gece taksicilik yapan arkadaşlarım var. Atatürk Bulvarı kapalı olduğu için bu yolu kullanamıyorlar. Gidecekleri mesafe uzuyor ve bu yüzden işleri aksıyor. Umarım bir an önce bu onarım biter” diyerek sıkıntılarını dile getirdi.

Fatih Camii’nin bulunduğu tepeden, İstanbul Üniversitesi Rektörlük bahçesine ulaşan Bozdoğan Su Kemeri, Roma İmparatoru Valens döneminde 378 yılında tamamlandı. Dünyada bilinen ve kabul gören adı ‘‘Valens Su Kemeri’’dir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde farklı zamanlarda restore edilen su kemeri, Orta Çağ’da İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan en önemli yapılardan biridir. Kemerin orijinal uzunluğu 971 metre, genişliği ise yaklaşık 4 metre. Yer seviyesindeki kemerleri arasında her gün binlerce aracın geçiş yaptığı Atatürk Bulvarı üzerindeki bin 640 yıllık kemerin yerden en yüksek noktası ise 29 metre. Valens kemerinin günümüzde kalan bölümü orijinal uzunluğundan 50 metre daha kısa olan bölümüdür.

Umuyoruz restorasyon çalışmaları bir an önce biter ve hem Fatih’in inci kolyesi eski görkemine kavuşur hem de trafik çilesi son bulur.  

Haber: Ebru Akcan