Bu yıl dördüncüsü düzenlenen “212 Photography İstanbul” kapsamında “Female Gaze (Kadın Bakışı)” sergisi Müze Gazhane’de sergilenmeye başladı.

Günümüzün en etkili foto muhabirlerinden Ami Vitale, Rena Effendi ve Özge Sebzeci’yi ortak alanda buluşturan serginin amacı medyada fotoğrafçılık ve foto muhabirlik alanında daha eşitlikçi bir bakış üzerinden tartışma ortamı yaratmak. Bu sergi aynı zamanda dünyada ve Türkiye’de medyada yer alan kadın fotoğrafçı ve foto muhabirlerin sayısının azlığına dikkat çekmeyi hedefliyor. Ayrıca Türkiye ve ABD’den de katılım gösterecek olan kadın fotoğrafçı ve muhabirlerle beraber sergi, söyleşi, panel ve eğitim çalışmalarına da yer veriliyor.

Ami Vitale

Nikon elçisi ve National Geographic Magazine fotoğrafçısı Ami Vitale, kurucu üyesi olarak yer aldığı Ripple Effect Images’da gelişmekte olan ülkelerdeki kadınların yaşadığı zorlukları ortaya koyarak bunların üstesinden gelmeyi amaçlıyor.

Rena Effendi

İnsan ve çevre üzerinde çalışmalarını sürdüren Rena Effendi, burada fotoğraflamış olduğu kişileri babasının araştırma konusu olan kelebeklere benzetiyor.

Babası Rustam Effendi’nin Sovyetler Birliği’nde nesli tükenen 30,000 den fazla kelebeği takip edip topladığı çalışmadan geriye kalan 50 fotoğrafı kalmış.

Doğup büyüdüğü Bakü ve Abşeron Yarımadası’ndaki sorunları gösteren fotoğraflarıyla kişileri, hayatlarının çok zor ve kırılgan olduğunu belirterek babasının çalışmasındaki kelebeklere benzetiyor.

Özge Sebzeci

Farklı insanlara ve hikayelerine ulaşmayı amaçlayan sergi, özellikle göç ve kadın haklarıyla ilgili konulara odaklanıyor. Özge Sebzeci, Suriye iç savaşından kaçan ve bundan etkilenen kız çocuklarının evlendirilmesini, pandemiden dolayı oluşan aile baskısını ve çocuk mültecilerin yaşantılarına odaklanıyor. Sergideki fotoğrafların yanlarında ise hikayeleri bulunuyor.

Çoğunluğun bakışını sorgulamaya ve bu bakışların yaratmış olduğu etkiye odaklanan “Female Gaze” adlı sergi, 7 Kasım’a kadar Müze Gazhane ve online olarak gerçekleştiriliyor.

HABER: Berfin KAHRAMAN- Ceren KAHYA- Zehra SEMERCİ