Galata’da yer alan eski İngiliz Postanesi’nin restorasyonu ile hayata geçen Postane İstanbul projesi 9 Ekim’de açıldı. Postane Joseph Nadin tarafından İngiliz Postanesi olarak tasarlanmış ve 1859’da kullanıma girmiş.

1853-1856 yılları arasında gerçekleşen Kırım Savaşı sırasında İngiltere, ordusunun askeri yazışmaları için İstanbul’da bir postane binası kuruldu. Mimar Joseph Nadin’in tasarladığı bina 1859 yılına kadar Postane olarak kullanıldı. 1905 yılında bina İngiliz okuluna dönüştürülerek kullanılmaya devam edildi. Bina daha sonra apartmana çevrilerek yaşam alanı haline getirildi. O dönemde hem Yahudi hem de Rum topluluklarından insanların yaşadığı bina, son yirmi yılda, bir film yapımı ve çekim ekipmanı kiralama şirketinin genel merkezi olarak hizmet etti. Bugün bina kentin kültürel hayatına katkı sunan ve içinde olduğu çevrenin iyi halini beslemeyi amaçlayan bir mekân olarak yeniden işlev kazandı.

Postane, yağmur suyunu biriktirip kullanarak doğal gıda yetiştirilen bir teras bahçesi; dayanışmanın temeli olan mutfak ve kafeteryası; yerel üreticiler, sosyal girişimler ve kooperatiflerle alıcıları buluşturan adil ticaret birimi; ortak üretimi teşvik eden çalışma ve toplantı alanları; uzmanlık kütüphanesi; hikâye anlatıcıları için podcast-video stüdyosu ve kamusal etkinlikler için çok amaçlı salonu ile sosyal, çevresel ve kentsel odaklı çalışmalara ve ortak kültürel üretimlere ev sahipliği yapıyor.

Bu güzel yapıyı gezmek isteyen ziyaretçiler, COVID-19 tedbirleri kapsamında binadaki doluluğu kontrol edebilmek için 10:00, 12:00, 15:00, 17:00 veya 19:00 saatleri arasında Postane İstanbul web sitesinden randevu oluşturmaları gerekiyor.

Haber: Zehra Nur Öztürk