İstanbul’un en eski eczanelerinden biri olan Yeni Moda Eczanesi 1902 yılından beri kurulduğu yerde.

Eczacı Melih Ziya Sezer’in başında bulunduğu tarihi eczane üç kuşaktır Moda’da aile geleneğini sürdürüyor. Eczane; duvarda asılı olan Osmanlı diploması, kurulduğu günden bu yana değişmeyen mobilyaları, hiç susmayan klasik müziği ve vitrinlerdeki eski ilaç şişeleriyle, içeriye girdiğiniz anda sizi geçmişe götürüyor. Yeni Moda Eczanesi, günümüzde ilaçları kendi laboratuvarında hazırlayan nadir eczanelerden.

İlaç hazırlama geleneğini sürdüren Sezer, eczacılık mesleğinin her alanda olduğu gibi fabrikasyon ürünlere döndüğünden şikayetçi. İlaçların bugün bile eczacılar tarafından istek üzerine hazırlanabildiğini ancak insanların bundan haberdar olmadığını vurgulayan Sezer, “Yazılı bir şekilde formül getirildiğinde, hala bu geleneği sürdüren nadir eczanelerden biriyiz” diyor. Sezer, tüm sektörler gibi Eczacılığın da zaman içinde ister istemez tek tipleştiğini belirtirken “Gözlemlediğim kadarıyla her şey fabrikasyona döndü. Yorgancı, ayakkabı tamircisi, terzi bile kalmadı ki günümüzde” diyerek dert yanıyor.

Tarihi Yeni Moda Eczanesi ilk olarak Faik İskender Göksel tarafından 1902 yılında Kızıltoprak’ta “Eczane-i Saadet” adı altında kurulmuş. Eczanelerin düzenlenmesi için çıkartılan Tahdit Kanunu dolayısıyla 1928’de Moda’ya, şimdiki yerine taşınan eczane aynı yıl yapılan harf devrimiyle Moda Eczanesi ismini almış. Eczanenin sahibi Faik İskender Göksel’in 1935 yılında vefat etmesinden sonra Sezer’in babası tarafından satın alınan Moda Eczanesi bugüne kadar da aile tarafından işletilmiş.

Eczacı Sezer ise neredeyse tüm hayatını Yeni Moda Eczanesine adamış. Ailenin eczacılıkla serüveni 1925 yılında Baba Sezer’in İstanbul Eczacılık Fakültesinden mezun olması ve Urfa’da “Yeni” adıyla bir eczane kurmasıyla başlamış. Ardından Moda Eczanesinin satılık olduğu haberi eczacılar arasında yayılınca, aile 1937 yılında İstanbul’a gelerek bu eczaneyi satın almış. Eskinin bir işareti olarak Moda ismine dokunmadan, Urfa’nın bir hatırası olarak da başına “Yeni” kelimesini ekleyerek eczaneye “Yeni Moda Eczanesi” demeyi uygun görmüşler.

O yıllarda ilkokul son sınıf öğrencisi olan küçük Sezer’in kaderini de bu eczane çizmiş. Erken yaşta babasını kaybeden Sezer, 18 yaşında liseyi bitirir bitirmez eczaneyi devralmış. Üniversite sınavında Hukuk Fakültesini kazanmış ama aklı hala Eczacılıkta olduğu için okulunu yarım bırakarak tekrar sınava girmiş. Bu kez babasının da okulu olan İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesini kazanarak bir taraftan okumuş bir taraftan da eczanesinin başında durmuş.

Yıllar akıp gider ama Yeni Moda Eczanesi ve Eczacı Melih Ziya Sezer eczacılık geleneklerini sürdürmeye devam ederler. Eczanenin ne dolapları, ne Eczanede dinlenen müzikler, ne de Eczacı Melih Ziya Sezer’in meslek aşkı değişir. Nesillerdir devam eden bu aşk ile Yeni Moda Eczanesi yıllara meydan okumaya devam edecek gibi görünüyor.

Haber: Ceren Kahya- Zehra Semerci (İAHA)