Dünyadaki ekonomik, politik ya da göç gibi birçok sorun, iklim krizi gibi önemli bir sorunun önüne geçiyor. İklim bilimciler, küresel ısınmanın insan neslini tehdit ettiği konusuna ilişkin “tehlikeli bir şekilde küresel ısınma göz ardı ediliyor” değerlendirmesinde bulunuyor.

Uluslararası araştırmalarda bulunun bir grup uzman, dünya hükümetlerini yaşanabilecek kötü senaryolara karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. İklim krizi İnsan neslinin tükenmesi, iklim göçü ve toplumsal çöküş gibi riskler barındırıyor.

Paris İklim Anlaşmasına Göre;

Küresel ısınmanın 2 derecenin altında tutulması gerekiyor. Uzmanlara göre Dünyanın 1 buçuk derece ısınması toplam nüfusun yüzde 14’ünün her 5 yılda bir aşırı sıcak hava dalgasına maruz kalması anlamına geliyor. Isınma 2 dereceyi bulduğunda ise bu oran 37’lere çıkıyor.

ABD’de yayınlanan bir makalede uzmanlar, “En kötü senaryoları görmezden gelerek iklim değişikliğini hızlandıran bir gelecekle yüzleşmek en iyi ihtimalle safça bir risk yönetimi, en kötü ihtimalle ise ölümcül bir aptallık olur” ifadelerini kullandı.

Küresel Isınmaya Konusunda Yeterli Öngörü Yok   

İklim araştırma uzmanları iklim krizi ve küresel ısınma araştırmaları hakkında yeterli araştırma olmadığından yeterli öngörü sağlanmadığı görüşünde.

İklim araştırmacıları, henüz öngöremediğimiz fakat geriye döndürülemeyen kritik eşiklerin de olabileceğini şu sözleriyle ifade ediyor “bilinmeyenlerin bilinmeyen riski.”

Uzmanlar, “Tarihe dönüp bakılması gerekiyor. İklim değişikliği daha önce çok sayıda toplumun çöküşünde ya da dönüşümünde, dünya tarihindeki 5 kitlesel yok oluşta da rol oynadı” hatırlatmasını yapıyor.

Küresel Isınma Dünyamızda Nelere Sebep Olur

Küresel Isınmanın etkisiyle buzullar erir, deniz seviyesi yükselir, yeryüzünde dev miktarda su kütleleri buharlaşıp atmosfere yükselir ve ısı-basınç farkı nedeniyle normalin üstü rüzgarlar meydana gelir. Bu şiddetli yağmur, fırtına, sel ve tsunamileri beraberinde getirir.

Temmuz Ayında Antarktika’da Deniz Buzulları Azalma Yönünde Rekor Kırdı

Copernicus İklim Değişikliği Servisi son verilerine göre; en düşük deniz buzu seviyesinin görüldüğünü bildirdi.

Avrupa’nın Kuzey bölgesinde temmuz ayında sıcaklık rekoru kırdığı bildirildi. Geçtiğimiz aylarda kıtanın ortalamadan daha kurak olduğu da biliyor. Ayrıca, yağış miktarı normalin üstünde rekor kırdı.

Haber: Heval Simge Kılavuz