ABD’de enflasyon oranı beklentilerin altında kaldı. Müjde niteliğindeki bu haber sonrası Fed’in atacağı adımlar merakla bekleniyor. İlk açıklamar ABD’de sıkı para politikasının devam edeceği yönünde.

ABD’de açıklanan temmuz ayı enflasyon oranları beklentilerin altında kalarak yüzde 8,5 olarak açıklandı. Ülkenin enflasyon oranı ekonomistlerin beklediği gibi olmadı. Beklentiler geçtiğimiz ay enflasyonun yüzde 8,7 ile 9,1 olması gerektiği yönündeydi. Dolar açıklanan enflasyon oranıyla birlikte altın ve diğer para birimleri karşısında değer kaybı yaşamaya başladı. Altının ons fiyatı 1807 dolara kadar yükselerek tekrardan ayın zirvesini gördü. Bu durum dış borsaların yükselişine devam etmesini sağladı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde temmuz ayı enflasyon oranı yüzde 8,5 olarak açıklandı. Ekonomistlerin tahmini bu oranın yüzde 8,7 ile 9,1 arasında olması gerektiği yönündeydi. ABD’de temmuz ayı enflasyon oranlarının beklenenin altında olması dış borsalarda olumlu gidişatın devam etmesini sağladı. Temmuz ayı enflasyon verilerinin de açıklanmasıyla birlikte beklentiler ABD Merkez Bankası’nın (Fed) eylül ayında yapacağı toplantı için tekrardan en az 50 baz puan artırımına gideceği yönündeki düşünceleri güçlendirdi. Son verilerle birlikte enflasyonda zirvenin görüldüğü tartışmaları sürerken bu durum dış borsaların risk iştahını kabarttı.

DOLAR GÜÇ KAYBETTİ, EURO VE ALTIN DEĞER KAZANDI

Enflasyon verilerinin açıklanmasıyla ABD’nin 10 yıllık bono faiz oranında sert düşüş yaşandı. ABD doları güç kaybederken, euro ve altının ons fiyatında artış yaşandı. Altının ons fiyatı 1807 dolara çıkarak son 1 ayın zirvesini gördü. ABD  doları, TL dahil  gelişen  ülke  para  birimleri karşısında da değer kaybetti. Petrol fiyatları ise bu durumdan etkilenmedi ve çıkışını sürdürdü. Brent petrol 96.00 doların üzerinde işlem görmeye devam etti.

ABD BAŞKANI JOE BİDEN “İŞİMİZ DAHA BİTMEDİ” Beklentilerin altında kalan enflasyon oranının paylaşılmasından sonra ABD Başkanı Joe Biden açıklamalarda bulundu. Enflasyonun yatışmaya başladığına dair işaretler gördüğünü belirten Biden, “Ama işimiz daha bitmedi” diyerek yapılacak yeni çalışmaların da yolda olduğunu ima etti.

Haber: Barış Balcı