TÜBİTAK tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Liseler Arası İnsansız Hava Araçları (İHA) yarışları başladı. 2016 yılından beri düzenlenen Uluslararası İHA ve 2020’den itibaren başlayan Liseler Arası İHA yarışları bu yıl Afyonkarahisar’da yapılacak. TÜBİTAK’ın yaptığı Uluslararası Serbest Görev İHA Yarışması ise Kütahya’da gerçekleştirilecek. Yarışmada kazananlar ödüllerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden alacak.

Geçen yıla göre %54 artış var

Bu yıl düzenlenen yarışlara katılımcı olarak başvuranların sayısında geçen yıla göre büyük bir artış görüldü. TÜBİTAK verilerine göre katılımcı sayısı geçtiğimiz yıla oranla %54 arttı. Bu yıl toplamda 2 bin 352 takım ve yaklaşık 18 bin 500 öğrencinin yarışlara katılmak için başvuru yaptığı açıklandı.

Yarışmada, bilimsel ve teknik kriterlere göre başarılı bulunan 352 takımın İHA’ları, 9-14 Ağustos tarihleri arasında iki ilde dereceye girmek için birbirleriyle yarışacak.

Ödülleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verecek

Gökyüzünde büyük bir çekişmenin yaşanacağı yarışların 50 Bin TL’ye kadar olan  Performans, Yerlilik, Mansiyon, Teşvik ve TUSAŞ ödülleri 14 Ağustos’ta belli olacak. Ödülü almaya hak kazanan takımlar, 30 Ağustos-4 Eylül döneminde Samsun’da düzenlenecek Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden alacak.

Yarışmaların düzenlenme amacı ise lise ve üniversite eğitimine devam eden öğrencileri İHA teknolojilerine yönlendirerek, bu sektörde başarılı olan Türkiye’yi yetenekli olan ulusal ve uluslararası öğrencilerin ortak noktası yapması hedefleniyor.

Haber: Barış Balcı