Bu hafta ekonomi gündemi yoğun: Kur, yeni haftaya 16,36 seviyelerinde başladı.

Geçen hafta 16,50’ye yaklaştıktan sonra Merkez Bankası (TCMB) müdahaleleri ve enflasyona endeksli tahvil beklentileriyle hafta sonu 16,20’ye kadar çekilen dolar/TL, yeni haftaya yükselişle başladı.

Bu sabah dolar/TL’de 16,40, Euro/TL’de 17,63 seviyesi görüldü. Gram altın da hem ons altın fiyatındaki hem de döviz kurlarındaki artışla 980 TL’nin üzerini gördü.

TL son üç haftada dolar karşısında yaklaşık yüzde 10 değer kaybederken, Aralık 2021’deki kur krizi sonrasında ilk kez 16 seviyesinin üzerine çıktı.

Piyasalarda orta ve uzun vadede döviz dengesinin azalan rezervlerle nasıl sağlanacağı sorgulanmaya devam edilirken bugün iç piyasada Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin Türkiye Bankalar Birliği programı takip edilecek.

TCMB enflasyondaki keskin yükseliş ve TL’de son dönemde artan değer kaybına rağmen geçen hafta para politikasında değişiklik yapmazken piyasa enflasyondaki yükselişin devamına kesin gözüyle bakıyor.

Piyasalar Yoğun

Piyasalar yoğun veri gündeminin olduğu bir haftayı daha karşılıyor. Yurt içinde başta enflasyon ve büyüme olmak üzere, dış ticaret, PMI gibi birçok kritik veri takip edilecek. Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle yükselen enflasyona rağmen güçlü ihracat desteğiyle ekonominin ilk çeyrekte yüzde 7,2 büyüdüğü düşünülüyor.

Büyüme Salı günü 10:00’da açıklanacak. Türkiye ekonomisi, 2021’in son çeyreğinde yüzde 9,1 ve tamamında yüzde 11 büyüme kaydetmişti. Tırmanışın devam ettiği enflasyonda ise yıllık TÜFE’nin mayısta yüzde 77’ye doğru artış kaydetmesi bekleniyor.

HABER: ANIL CAN DAĞISTANLI