Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesi sonrası NATO üyeliği konusunu gündeme getiren İsveç, NATO’ya resmi olarak üyelik başvurusunu imzaladığını duyurdu.

İsveç, ülkenin 30 üyeli askeri ittifak NATO’ya üyelik isteyeceğini açıklamasından bir gün sonra, NATO’ya katılmak için resmi üyelik başvurusunu imzaladı. Komşusu Finlandiya’da, milletvekillerinin günün ilerleyen saatlerinde Fin liderlerin de katılma kararını resmen duyurması bekleniyor.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde’in NATO’ya üyelik başvurusunu imzalarken

İki İskandinav ülkesi İsveç’in 200 yılı aşkın askeri bağlantısızlığını ve Finlandiya’nın bağlantısızlığını sona erdiren bu hamleler Kremlin’i kışkırttı. Kremlin, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılmasının sonuçlarını yakından izleyeceklerini duyurdu.

TÜRKİYE NATO’YA KATILMALARINA KARŞI

NATO üyelerinin çoğu iki ülkeyi mümkün olan en kısa sürede karşılamaya hevesli olsa da, Türkiye, terör eylemlerine karışan Kürt militanlara karşı eylemsizlik algıları nedeniyle üye olmalarına izin veremeyeceğini söyleyerek, potansiyel olarak üyeliklerine karşı olduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta iki İskandinav ülkesinin NATO’ya giden yolunun sorunlu olacağını belirten yorumları yineledi. Erdoğan, iki İskandinav ülkesini, Türkiye tarafından aranan “teröristleri” iade etmeyi reddetmekle de suçladı

Herhangi bir üyelik başvurusu 30 NATO ülkesi tarafından da kabul edilmelidir ki bu süreç dört aydan bir yıla kadar sürebilir. 

HABER: UMUTCAN YILDIRIM – DELİL NESİN ILGAZ