İBB’ nin satın aldığı 160 yeni otobüsün ilk bölümünü oluşturan 30 yeni otobüs, İETT Edirnekapı Otobüs Garajı’nda düzenlenen törenle teslim alındı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin satın aldığı 160 yeni otobüsten 30’unun bugün metrobüs hattında hizmet vermeye hazır olduğu duyuruldu. 21 metrelik 200 yolcu kapasiteli 25 metrelik 280 yolcu kapasiteli araç metrobüs filosuna katıldı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da katıldığı törende, metrobüs hattında çalışmaya başlayacak yeni otobüslerin test sürüşüne İBB Başkanı İmamoğlu da eşlik etti.

İmamoğlu test sürüşünün ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayarak, ulaşım zammına ilişkin, “Türkiye’de tek ulaşım zammı yapan belediye İstanbul Büyükşehir Belediyesi değildir. Ve iddiayla söylüyorum ki, özellikle öğrenci ulaşımı bakımından Türkiye’nin en ucuz ulaşım imkanı sunan belediyelerin başında geliyoruz” diye konuştu.

Teslim töreninde yaptığı konuşmada otobüslerin hayırlı olmasını dilediğini belirten İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Bizim bir otobüs yenilemesine ihtiyaç duyduğumuzu defalarca dile getirmiştik. Bu yetmez, ihtiyacımız var. Bizi engellemezlerse daha hızlı hallederiz. 3 yıl bakım onarım garantili garaj işletim modeli olacak şekilde hazırlanan şartnameler gereği arkadaşlarım geçen yılın Ağustos ayında 100 adet 21 metre, 60 adet de 25 metre araç alımı için ihaleye çıkıldı. İETT tarihinde ilk kez herkese açık bir şekilde canlı olarak bu ihale yayınlandı. En avantajlı teklifi sunan Akia ve Otokar firmalarıyla da süreç eylül ayında sözleşme imzalanarak başlatıldı. Bir yönüyle de milli sanayiye destek olmanın da gururunu yaşıyoruz. Çünkü her iki firmamızda Milli Sanayimizin ülkemizde üretim yapan iki kurumu” dedi.

BEKLEME SÜRESİ VE YIĞILMALAR AZALACAK”

İmamoğlu, “Yola uygun hale getirilerek tasarlanması, yolcu şartları düzeltilerek özel olarak üretilmesi de İstanbul için ayrı bir kazanç. Kullanılan metro tipi kayar kapılar ile yolcu iniş binişleri daha da kolay gerçekleşecek. Araçlarımızın yüksek yolcu kapasitesi sayesinde de yüzde 10 kapasitemiz artmış olacak. Tek seferde taşınan yolcu sayımız bu anlamda metrobüs hattındaki kapasiteyi de rahatlatmış olacak. Biliyorsunuz metrobüs hattımızda özellikle işe gidiş dönüş saatlerinde büyük bir yoğunluk yaşanıyor. Bekleme sürecini ve yığılma pozisyonu da azaltacağını ön görüyoruz. Amacımız gerçekten İstanbul’da bu güzel kadim kentte, bu şehrin güzel insanlarına yakışır, hızlı, güvenli, konforlu bir taşıma hizmeti sunabilmek. Yeni araçlarımızın mevcut araçlarımıza göre yolcu başına birim yakıt tüketiminin daha düşük olması da ayrı bir kazanım olacak” ifadelerini kullandı.

HABER: ANILCAN DAĞISTAN