Omicron varyantı tüm Avrupa’yı etkisi altına almaya devam ediyor. Covid-19 ile mücadelesini sürdüren İtalya, Kasım ayı sonlarında ilk kez karşılaştığı Omicron varyantı sebebiyle vaka sayılarında ciddi bir artış yaşıyor. İtalya’da son 1 haftada 102 binin üzerinde vaka tespit edildiğini belirten uzmanlar, Omicron sebebiyle ölüm ve hastaneye yatış sayılarında da artışlar yaşandığını söylüyor.

Avrupa ülkelerini etkisi alan Omicron varyantı vaka sayılarında ciddi değişimler yaratıyor. Omicron varyantının yoğun olarak hissedildiği İtalya’da, varyantın ilk kez görüldüğü 29 Kasım 2021 tarihinden beri vaka sayıları hızla artıyor. İtalya Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, 2 Ocak 2022 tarihinde 144 bin 243 vaka sayısı ile salgının başladığı Şubat 2020 tarihinden beri en yüksek günlük vaka sayısı kaydedildi.

Omicron Varyantı Ölüm Saçıyor

İtalya’da Omicron varyantından sonra artan vaka sayıları, beraberinde ölüm oranında artışlar meydana getirdi. İtalya Sağlık Bakanlığı’nın son açıkladığı verilere göre 3 Ocak 2022 tarihinde 140 kişi Covid-19 sebebiyle hayatını kaybetti. Bununla birlikte Covid-19 nedeniyle İtalya’da toplam hayatını kaybeden kişi sayısı 137 binin üzerine çıktı. Ekim ve Kasım aylarında ortalama 30 ile 50 arasında seyreden kayıp sayısı, Aralık ayından itibaren Omicron varyantının da etkisiyle hızla yükseldi ve 100 kişinin üzerine çıktı. Bu ortalama son 3 ayın en yüksek ortalaması olarak kayıtlara geçti.

İtalya Sağlık Bakanlığı, vaka ve ölüm sayılarının yanında hastaneye yatış sayısında da ciddi artışlar olduğunu belirtiyor. Özellikle ortaya çıkan varyantlardan sonra Aralık ayından itibaren hastaneye yatış sayılarında gözle görülür değişiklikler göze çarpıyor.

İtalya’dan Seyahat Kısıtlamaları Geldi

İtalya, artan Omicron varyantı vakalarından dolayı yeni seyahat kısıtlamalarını uygulamaya başladı. İtalya Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı yeni kurallara göre son 14 gün içerisinde Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde bulunmuş kişiler İtalya’ya girebilmek için negatif test sonucu sunmak zorundalar. Bunun yanı sıra aşı yaptırmamış kişiler ek olarak 5 gün karantinada kalacak.

Seyahat Kısıtlamaları 31 Ocak 2022 Tarihine Kadar Uygulanacak

İtalya Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı ve 16 Aralık 2021 tarihinde yürürlüğe giren AB ülkelerine yönelik seyahat kısıtlamaları 31 Ocak 2022 tarihine kadar geçerli olacak.

Tüm bu önlemlerin yanında, İtalya Covid-19 ve Omicron varyantına karşı aşı zorunluluğunu genişletme kararı aldı. Bu genişletmeler kapsamında sağlık personellerinin yanında sağlık sektörünün idari çalışanları, eğitim personelleri, ordu ve emniyet güçlerine de aşı zorunluluğu getirildi. Bu sektörlerde çalışıp aşı olmayan kişilerin ise işten uzaklaştırabileceği belirten yetkililer, ülkede 5-11 yaşları arasında olan çocuklar için de aşı kampanyası başlatıldığı belirttiler.

Haber: Emirhan Elibol