Birleşik Krallık’ ta, son 24 saatte, 89.436 yeni vaka tespit edildi… Aralık 2020’den beri tespit edilen en yüksek vaka sayısı olarak kayda geçen vakalar korku yaratıyor. Omicron varyantıyla birlikte toplam vaka sayısı 3 milyona yaklaşırken, hayatını kaybedenlerin sayısı 10 bini geçti.  

Birleşik Krallık’ta, aşılama oranının istenilen seviyeye ulaşmasına rağmen, uzmanlar, yeni varyantın hızla yayıldığını ve önümüzdeki günlerde vaka sayılarında ciddi bir artış yaşanacağını söylüyor.

(Kaynak: https://coronavirus.data.gov.uk)

İngiltere Sağlık Bakanlığı’nın son yayınladığı verilere göre, Omicron varyantının ilk görüldüğü Kasım ayından bu yana vakalarda ciddi bir artış saptandı. Kasım ayında vaka sayıları 250 bin seviyelerindeyken Aralık ayında 450 binler düzeyine yükseldi. Grafikte de görüldüğü gibi bu artış, uzmanların Omicron varyantının daha hızlı yayıldığına ilişkin tespitlerini güçlendiriyor.

Buna karşın, yine aynı veriler vakaların hastaneye yatışında belli bir düşüşe de işaret ediyor.

İngiltere Sağlık Bakanlığı yetkilileri, yeni varyantın hasta etme gücünün düşük olduğunu bunda da yüksek aşılama oranının etkisi olduğu düşünüyor.

Hastalıktan ölüm oranları ise bir artış göstermiyor.

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, Omicron vakalarının saptanmasının ardından, Kasım ayı içerisinde 1200’lere kadar tırmanan ölüm sayıları ay sonunda 800’e kadar düştü.

Avam Kamarası Mesaiye Kaldı

Uzmanlar, yeni varyantın diğer varyantlara göre, daha çabuk bulaştığını; buna karşılık hastalığın hafif atlatıldığını söylese de salgında rekor vaka artışlarının, sağlık hizmeti üzerinde baskıyı artıracağı düşünülüyor.

Vaka sayılarındaki büyük artışı gündemine alan Avam Kamarasından ise yeni kısıtlama haberleri geldi. Avam Kamarası’nda milletvekillerinin oylamasına sunulan iç mekanlarda maske kullanma ve kalabalık grupların bir araya geldiği merkezlere girişlerde aşı pasaportu gösterme zorunluluğu oy çokluğuyla kabul edilirken sağlık çalışanlarına aşı zorunluluğu getirildi.

Karara göre yeni varyant ya da Covid-19 vakasıyla temasta bulunan çift doz aşılanmış kişiler, 7 gün boyunca hızlı sonuç veren yanal akış testi yaptırarak karantinaya girmemeleri onaylanarak, karantina zorunluluğu kaldırıldı.

Fransa’dan, İngiltere’ye Seyahat Kısıtlaması

Fransa, Covid-19 salgınında endişelendiren Omicron varyantının yayılmasını önlemek amacıyla İngiltere’den gelen yolculara seyahat kısıtlaması getirdi. Yolculardan 18 Aralık’tan itibaren, son 24 saatte yapılmış PCR veya antijen testi istenecek. Yolcuların Fransa’ya gelişlerinde, 7 gün boyunca izole olmaları gerekecek. İngiltere’den Fransa’ya ancak zorunlu hallerde seyahat yapılabilecek.

Kısıtlamaların bütün Avrupa’ya yayılması bekleniyor.

Haber: Aslı Özdemir