Dünyayı etkisi altına alan COVID-19 için bugüne kadar çeşitli ülkeler aşı geliştirdi. Türkiye’de bu durum karşısında kendi aşısını geliştirdi. TURKOVAC aşılarının üretim tesisinden Halk Sağlığı depolarına ilk sevkiyat yapıldı.

Sağlık Bakanlığı, TURKOVAC aşılarının üretim tesislerinden Halk Sağlığı depolarına ilk sevkiyatının yapıldığına dair bir açıklama yaptı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, acil kullanım onayı alan ve seri üretimine başlanan COVID-19 aşısı TURKOVAC’ın yıl bitmeden yaygın kullanımına başlayacağını açıklamıştı. Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir laboratuvarda seri üretimine geçilen, Türkiye’nin yerli aşısı TURKOVAC’ın ilk sevkiyatı Ankara’ya yapıldı. Aşıların ilerleyen günlerde diğer illere de dağıtılacağı kaydedildi.

Aynı zamanda TURKOVAC, 24 yıl sonra geliştirilen ilk yerli aşı olma özelliği taşıyor. Uzmanlar, Türkiye’nin kendi aşısını üretmesinin hem COVID-19 salgınını kontrol altına alabilmek hem de gelecekteki pandemi ve biyolojik tehditlere karşı önlem almak için yaşamsal önemde olduğunu ifade etti.

Haber : Serhat Ünlü – Mert Ünlü