İstanbul Aydın Üniversitesi Gazetecilik Bölümü tarafından ‘‘Spor Haberciliği II: Sahadan Sayfaya Spor Haberinin Serüveni’’ konulu söyleşi düzenlendi. Etkinliğe Sözcü Gazetesi Spor Müdürü Bahadır Çokişler, Spor Servisi Müdür Yardımcısı Yasin Yıldırım ve Spor Editörü Utkan Aydın konuk oldu.

Moderatörlüğünü Dr. Sertaç Kaya’nın yaptığı söyleşide haberciliğin hiç bitmeyen bir mesai olduğu vurgulandı. Sözcü Gazetesi Spor Müdürü Bahadır Çokişler mesai kavramının olmadığı gazetecilik mesleğinin değişen karakterine de vurgu yaparak “tüm sosyal medya kullanıcılarının artık birer muhabir haline geldiğini” söyledi. Spor haberciliğinin özgün yönlerini anlatan Çokişler, spor sayfalarında renkli ve büyük fotoğraflar kullanıldığını ve bunun tamamen arz talep ilişkisinden kaynaklandığını belirtti.

Sözcü gazetesi Spor Müdür Yardımcısı Yasin Yıldırım ise mesleğin dinamik yapısını anlattı. Yıldırım, spor gazeteciliğinde sıcak gündemin hiç durmadan değiştiğini belirterek hiç durmayan bir haber takip göreviyle karşı karşıyaolduklarını söyledi. Yıldırım yoğun bir mesainin ardından sıcak bilgilerin mutlak doğrulanması gerektiğini de belirterek, spor gazeteciliğinde “gerçek haberin” önemini vurguladı.

Aynı gazetede spor editörlüğü yapan Utkan Aydın ise yaptığı konuşmada mesleği etik yönden değerlendirerek, gittikçe yoğunlaşan telif hakları sorununa değindi. Aydın yoğun mesai harcanarak üretilen haberlerin başka yayın organlarında aynen kullanılabildiğini bunun ahlaki olmadığını söyledi. Aydın konunun sadece ahlakla da sınırlı olmadığını, sektör içinde pratikte istihdam sorunlşarına da yol açtığını belirrtti. Kendilerine ait olmayan haberleri kullanan yayın organlarının bu yöntemle daha az gazeteci çalıştırdıklarını ve hem istihdamı hem de kaliteyi düşürdüklerini vurguladı.  

Oldukça renkli konuşmalara sahne olan söyleşi, öğrencilerin meraklı sorularının cevaplanmasıyla son buldu.

Haber: Meltem Akgenç – Ebru Akcan