Pera Müzesi ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün ortak olarak hazırladığı “İstanbul’dan Bizans’a: Yeniden Keşfin Yolları” adlı sergi Bizans’ın modern keşfindeki ilk evrelerini ve üzerinde yapılan araştırmaları zengin arşivlerden yararlanarak sunuyor.

İstanbul’dan Bizans’a sergisi, 1800’lerden 1955’e kadar olan süreci ekonomik, kültürel ve siyasal açıdan yaşanan değişimleri aktarıyor. Sergi altı bölümden oluşuyor. Serginin girişi, 1800’li yıllarda devletlerin dağılışını haritalarda gösteriyor. Efsaneyi Yeniden Yazmak: Sultan, Yabancı Rakipleri ve Bizans başlığı altında verilen bilgilerde ise Sultan Abdülmecid’in Ayasofya’yı restore ettirmesiyle Bizans’taki önemi anlatılıyor. Sergi Ayasofya’nın mirasına ayrıca değiniyor. Ayasofya’nın restorasyonu ile ilgili özel olarak hazırlanan eser, İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi arşivinden alınmış.

Sergi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Koleksiyonu, Alman Arkeoloji Enstitüsü ve birçok koleksiyonere ait çeşitli eserlerin arşivlerden yararlanarak nadir kitapları, haritaları, orijinal fotoğrafları ve eserleri de içinde barındırıyor. Orijinal fotoğraflar, Ayasofya’nın çeşitli açılardan kareleri, Alman Çeşmesi’nin açılışı, Alman Devlet Adamları, Arkeoloji Müzelerini ziyareti gibi önemli anları gösteriyor ve serginin duvarlarında büyük yer buluyor.
Beşinci yüzyıldan on ikinci yüzyıla kadar olan dönemlerden günümüze gelmeyi başarmış olan kapı parçası, matara, levha gibi nesneler de sergileniyor.

Serginin son kısmı ise, İstanbul’da yürütülen arkeolojik kazılar ve bilimsel çalışmalar sayesinde gün yüzüne çıkarılan bazı arkeolojik parçalardan oluşan dönemin ekonomi, ticaret ve günlük yaşamına ait bilgilerin yeniden ortaya çıkmasına ışık tutuyor. Bulunan bu kalıntılar arkeologlar tarafından ‘Bizans’ın Yeniden Keşfi’ olarak adlandırıldı.
İstanbul’dan Bizans’a: Yeniden Keşfin Yolları Sergisi, 6 Mart 2022’ye kadar Pera Müzesi’nde ziyaret edilebilir.

Haber: Berfin KAHRAMAN/ Ceren KAHYA/ Zehra SEMERCİ