Ekim ayında milyonlarca insan, Rus yönetmeni ve kadın oyuncunun “Meydan okuma” (Challenge) adlı uzun metrajlı filmi çekmek için dünyanın ilk uzaya uçuşunu nefeslerini tutarak izledi. Yer çekimsiz ortama alışmaları için hızlandırılmış bir eğitim alan film yönetmeni Klim Shipenko ve oyuncu Yulia Peresild, kozmonot Anton Shkaplerov ile birlikte “Soyuz-2.1a” roketinde milyonlarca seyircinin önünde Baykonur Uzay Üssünden (Kozmodromundan) havalandı. Sinema ekibi 3 saat içinde 12 gün geçirecekleri ve “Meydan Okuma” filminin çekileceği Uluslararası Uzay İstasyonuna ulaştı.

Rusya, Uluslararası Uzay İstasyonuna bir sinema yönetmeniyle oyuncu gönderen ilk ülke oldu. Sinema profesyonelleri ilk kez özel hazırlanmış bir set yerine, Dünya yörüngesinde bir film çekmeyi deneyecekler. Bu konuda yardım eden uzay uzmanları da “Meydan Okuma” filminde rol aldı. Gişe rekorları kıran film, 1985’teki gerçek dramatik olaylara dayanıyor. Arsa, koşullar nedeniyle bir ay içinde bir uzay uçuşuna hazırlanmak ve bir astronotun hayatını kurtarmak için Uluslararası Uzay İstasyonuna gitmek zorunda kalacak bir kadın doktoru anlatıyor.

Ekibin eğitimi için, Kozmonot Eğitim Merkezi’nde uzay aracının karmaşık simülatörü değiştirildi. Rokette operasyonların bir kısmı Peresild ve Shipenko’ya verildi; oyuncu ve yönetmen oksijen kaynağını kontrol etti. Ekip, hızlandırılmış bir programla hazırlandıkları için zorluklarla karşılaştıklarını itiraf etti. Fakat farklı mesleklerden insanlara yönelik hızlandırılmış uçuş programlarından vazgeçmesinin nedeni zorlukların olmaması gerektiğini belirttiler.

Ekibin bir parçası olan kozmonot Anton Shkaplerov, “Şimdi uzun metrajlı filmi çekmek için uçuşa oyuncu ve yönetmeni hazırlama görevi vardı. Ancak gelecekte mürettebata yardım etmek veya Uluslararası Uzay İstasyonunda önemli bir deneyde kişisel olarak yer almak için bir doktoru veya başka bir uzmanlığı hızlı bir şekilde hazırlayabilmemiz mümkün olabilir.” dedi.

Ayrıca, film ekibinin lansmanı yurtdışında da takdir edildi. Geçen yıl oyuncu Tom Cruise ve yönetmen Doug Lyman’ı uzaya gönderme planlarını açıkladıklarını hatırlanıyor. Ancak Yulia Peresild, ilk oyuncu-kozmonot statüsünü alıp film ekibiyle birlikte sinema dünyasında yeni bir seviyeye ulaştı.

Haber: Iulia Pokidova