İstanbul Aydın Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü tarafından düzenlenen ve Görsel İletişim Tasarımı Bölümü ikinci sınıf öğrencisi Hasan Yıldırım’ın fotoğraflarının sergilendiği “Parmaklıklar Arkasında” isimli Fotoğraf Sergisi 5-9 Kasım tarihleri arasında İstanbul Aydın Üniversitesi’nde sanatseverlerle buluşuyor.

Hayvanat bahçesinde bulunan hayvanların fotoğraflarını konu alan ve toplamda 29 fotoğrafa yer verilen sergide, Görsel İletişim Tasarımı Bölümü ikinci sınıf öğrencisi Hasan Yıldırım, hayvanat bahçesindeki hayvanların zulmüne karşı gelmek amacıyla farkındalık oluşturabilmek için bu sergiyi düzenlediğini belirtti.

Hayvanların her anını dikkatle inceleyip, ilk olarak hayvanat bahçesinde nasıl yaşadıklarını birkaç defa giderek fotoğrafladığını belirten Yıldırım, “Her hayvanı üç dört kez 20-30 dakika boyunca başında bekleyerek fotoğrafını çektim. Her kadrajdan ortalama 15-20 fotoğraf çıktı. Amacım belirttiğim süre zarfında hayvanların ne yaşadıklarını, nasıl davrandıklarını test etmekti” dedi.

Sergide bir yandan hayvanat bahçesinde bulunan hayvanların fotoğrafları yer alırken diğer yandan bir kuşun fotoğrafı dikkatleri üzerine çekiyor. Serginin başındaki o kuşun fotoğrafının anlamını Yıldırım, şu şekilde açıklıyor: “Özgür geldikleri bu dünyaya bazı hayvanlar hayatlarına artık hayvanat bahçesinde esir olarak devam ediyorlar. Kuşu koymamın amacı özgürlüğü temsil etmesidir.” 

Sergide dikkat çeken diğer bir detay ise aslanların farklı şekillerde çekilmiş olması. Dişi aslanları sıralı bir şekilde çekmesinin sebebini etrafındaki kalabalığa bağlayan Yıldırım, “İnsanlar dişi aslanları seyrederken aslanlar garip tepkiler veriyordu. Aldığı ilaçtan mı yoksa başka bir sebepten mi bilmiyorum. Dişi aslanın önünde bir kalabalık oluştuğu zaman bir gözü kısık hep cam tarafına bakıyor. O aslında hep o tarafa bakarak sağını ve solunu izliyor ve yanındakinin ne yaptığında göre hareket ediyor. Bu nedenle farklı bir tasarım ile ele almak istedim” dedi.

Hayvanat bahçelerinin hayvanlara işkence olduğunu belirten Yıldırım, açtığı sergi ile birlikte bir farkındalık oluşturma amacının olduğunu tekrar dile getirerek, hayvanlara yapılan işkencenin son bulması için hayvanat bahçelerinin kapatılmasının önemli olduğunu belirtti.

HABER: RUNAHİ ÖZAY (İAHA)