İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde bulunan ve İstiklal Caddesi’nin simgelerinden biri olan St. Antuan Kilisesi, pandemi koşullarına karşın yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor.

İstanbul’un gözde bölgelerinden biri olan İstiklal Caddesi, geçmişten günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Farklı medeniyet ve dinlerin iç içe buluşma noktası olan İstiklal Caddesi, yerli ve yabancı turistlerin gözde mekanlarını barındırıyor. Caddenin önemli simgelerinden St. Antuan Kilisesi, pandemi dönemine rağmen yoğun olarak misafirlerini ağırlamaya devam ediyor. Kilise’nin içerisinde yaklaşık 15 yıldır görevli olarak çalışan Şeref Yılmaz’a kilise ve ziyaretçiler hakkında sorular sorduk.

-Covid-19 salgını döneminde St. Antuan Kilisesi’nin ziyaretçi sayısında bir değişim oldu mu?

-Salgının başlarında kısıtlamalar nedeniyle yerli turist sayısında azalmalar meydana geldi. Bunun yanında çoğu ülkede yaşanan uçuş yasakları sebebiyle sadece kiliseye değil bölgeye de fazla turist gelmedi. Ancak 2020 yılının sonlarına doğru kısıtlamaların kalkması nedeniyle kilise tekrar eski günlerine dönmeye başladı. Son dönemde ise ilgi oldukça fazla. İstiklal Caddesi’nin simge bir mekan olması ve tarihsel önemi nedeniyle kilisemizi her gün binlerce insan ziyaret etmektedir.

-Kilise içerisinde alınan önlemler hakkında neler söylersiniz? Bu dönem içerisinde ziyaret ve ibadet saatlerinde bir değişme oldu mu?

Kilise içerisinde sosyal mesafe ve maske kurallarına oldukça dikkat ediyoruz. Oturma sıralarının yarısını salgın nedeniyle kapattık. Diğer açık sıralarda ise birer boşluk bıraktık. Böylece sosyal mesafeye dikkat etmeye çalıştık. Ziyaret saatlerinde herhangi bir değişim olmadı. Bunun en büyük sebebi olarak buranın bir ibadethane olmasını olarak gösterebiliriz. Camiler pandemi döneminde nasıl kapanmadıysa; kiliselerde ibadet saatlerinde kapanmaz. Ziyaret saatlerimiz genel olarak sabah 10:00’da başlıyor ve akşam saat 19:00’daki ibadetten sonra bitiyor.

Fotoğraf çekmenin yasak olduğu kilise içerisinde, hayli ilerlemiş yaşına karşın ziyaretçileri karşılayan Şeref Yılmaz, vakti olanların kiliseyi ziyaret etmesini ve güzel duygularla bir mum yakmalarını temenni ediyor.

Haber: Emirhan Bulat