İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kültür merkezlerinde ücretsiz kültür-sanat etkinlikleri düzenliyor. Pandemi sonrasında yüz yüze gerçekleşmeye başlayan kültür-sanat etkinlikleri hız kesmeden devam ediyor.

Ücretsiz konser ve tiyatrolarla İstanbullunun sanatla buluşması devam ederken geçtiğimiz günlerde İBB Prof. Dr. Adem Baştürk Kültür Merkezi’nde konser veren Erdal Güney’e sorular sorduk.

Pandemi sonrası artık dinleyicilerinizle birlikte olduğunuz konserler vermeye başladınız. Bu bağlamda pandemi sonrasına ait düşünceleriniz neler?

Bizim pandemi nedeniyle sahneden ayrı kaldığımız süre çok uzun bir süre bu nedenle artık sahneye çıkmak dinleyicilerimizle birlikte şarkı söylemek çok önemliymiş. O boşlukta geçen 1.5 yıllık dönemdeki sahnesizlikte biraz daha yoğun hissettiğimiz bir durum bu.

Bu dönem yine olağanüstü koşullara rağmen arkadaşlarımla ben dinleyicilerimizle buluştuğumuz, sahneye çıkıp şarkı söyleyebildiğimiz için son derece keyif aldık.

Kültürel etkinliklerin halka ücretsiz ulaştırılabilmesi konusunda neler söylemek istersiniz? İBB bünyesinde yapılan ücretsiz konser ve tiyatrolar hakkında bir şeyler söylemek ister misiniz?

Kültür-sanat eğitiminin, öğretiminin ve insanlarla buluşmasının zaten tamamen ücretsiz olması gerektiğini düşünenlerden biriyim. Çok farklı sosyo-ekonomik farklılıklarda hayata tutunmaya çalışan insanlar açısından da çok önemli buluyorum bunu. Yurttaşlık açısından da bir hak olduğunu düşünüyorum. Bunun sorumluluklarını kamusal iradenin yerine getirmesi önemli, bu anlamıyla İBB’nin gerçekleştirdiği etkinlikler önemli benim için.

Kültür-sanat etkinliklerinin ücretsiz olması yurttaşla kamusal irade arasında kurulan ilişki açısından da, yurttaşın kendi yaşam hakları açısından da çok kıymetli.

Konser saatleri çok ideal, herkesin katılabileceği saatler. Konser salonları kültür sanat etkinlikleri için çok uygun. Zarif, nezih, sağlıklı yerler.

Konser süresi çok önemli çünkü gün içinde işinizden çıkıp bir konsere gelip sonrasında da çok rahat akşamında da evde olabileceğiniz bir zaman dilimine yayılıyor.

Mekan yaptığımız işin eğlenceden çok bir sanatsal etkinlik olduğunu hissettiriyor. Tabi ki sanatsal etkinlik eğlenmek için de mümkündür fakat mekan bu anlamıyla yaptığımız işin geriye dönüşü açısından bize çok katkı sağlıyor.

Müzisyenlerin kendilerini ifade edebilecekleri sahalar olmadığına da dikkat çeken Güney, bir yurttaş olarak sağlık, eğitim, sanat taleplerini dile getirdi. 10 yıl boyunca İBB sahnelerine çıkartılmadığını da ekleyen Güney; İBB, Ekrem İmamoğlu, İBB Kültür Daire Başkanlığı ve Prof. Dr. Adem Baştürk kültür merkezi çalışanlarına da teşekkür etti.

Haber: Dilan Yalçın