Haber: Emir MEK

Teknolojinin gelişmesi ile daha hızlı ve daha iyi bir ortama ihtiyaç duymaya başlıyoruz. Pandemi dünyasında hızın ve uzaktan iletişimin ne kadar önemli ve gerekli olduğunu kolektif olarak anlamış olduk. 5G teknolojisi cihazlarımızın ihtiyaç duyduğu bant genişliğini bize sunuyor. Dördüncü nesil teknolojinin yaklaşık 10 katı veri iletim hızı sağlayan 5G teknolojisinde bu hız kullanılan cihazın kategorisine göre 1 ila 10 Gbps arasında değişebiliyor. 4G ve 5G arasındaki teorik hız farkı çok fazla, yeni dünya düzeninde ve gelişen teknoloji karşısında insanlar daha hızlı internet daha hızlı bir erişim talep ediyorlar.

5G Teknolojisi Bize Ne Sunuyor?

Verilen hızlar çoğunlukla teoride kalsa da bir önceki nesil mobil telekomünikasyon hizmetinden hem teori olarak hem de gerçek hayatta kullanımda 4G’den daha hızlı bir ortam sunacak. 5G, 4G LTE’nin devamı niteliğinde olacak telefon görüşmeleri, SMS, web’de gezinti gibi bildiğimiz işlevlerin yanına yüksek bir veri aktarım hızı ekleyecek. 5G teknolojisi beraberinde pek çok şeyi de değiştirecek. Örneğin veriler cihazların kendi depolama alanları yerine bulut sistemleri üzerine depolanacak. Bulut sistemlerine sadece kullanıcı verileri taşınmayacak; cihazlarda bulunan ve önemli oranda yer kaplayan işletim sistemleri de 5G teknolojisi ile bulutlara kurulabilecek. Google Fuchsia ve Windows Core bu işletim sistemlerinden bazıları.

Huawei, Apple, Samsung, Xiaomi gibi firmalar amiral gemilerini 5G teknolojisine optimize edilmiş şekilde piyasaya sürdü. Bundan sonra çıkacak amirallerin hepsinin 5G uyumlu olması kaçınılmaz duruyor. Ayrıca hatırlatmak isteriz ki Google ve Microsoft da bulut sistemleri üzerinde yoğun bir biçimde çalışmaya devam ediyor. Öte yandan güvenlik açısından araştırmalar tüm hızıyla sürüyor. Bazı araştırmalara göre sistem mevcut haliyle birtakım güvenlik açıkları barındırıyor. Kullanıcılar bu güvenlik boşluklarının nasıl giderileceği konusunda teknoloji devlerinden yapılacak açıklamaları bekliyor.

Covid-19 Döneminde İnternet Kullanımına Etkisi Nedir?

Karantina döneminde evlerdeki internet kullanımı %35-40 oranında artış gösterdi. Pandemi nedeniyle pek çok insanın evden çalışması ve eğitimin de dijital ortama taşınması gibi faktörler interneti daha da büyük bir insani ihtiyaç haline getirdi. Bunun yanı sıra, Türkiye’de karantina döneminde web site ziyaretlerinin %250 oranında artış gösterdiği; ayrıca sosyal medya kullanım sürelerinin ortalama ikiye katlandığı belirlenmişti. Türkiye de 5G teknolojisinde dünyayı ve zamanı yakalamak adına bu alandaki alt yapı yatırımlarına devam ediyor. 5G teknolojisini kullanan ülkelerden biri olmayı hedefleyen ülkemizde bu teknolojinin ilk kullanım adresi İstanbul Havalimanı olarak belirlendi.

5G Teknolojisi Ne Zaman Hayatımıza Girecek?

5G teknolojisi dünyamıza birçok değişikliği beraberinde getireceği için 4G gibi kolayca sunulamayacaktır. Bu teknolojiyi gündelik hayatımıza sokmamız için önce dünyamızı buna uygun hale getirmemiz gerekiyor. Teknolojik girişimler ve çalışmalar göz önüne alındığında 5G teknolojisinin ülkemizde en erken 2022-2023 döneminde kullanıma girmesi bekleniyor.

Öte yandan, Covid-19 salgınının 5G baz istasyonlarıyla ilişkili olduğunu iddia eden bazı video paylaşımların sosyal medyada dolaşıma girmesi sonucu İngiltere ve İtalya’da eylemciler 5G baz istasyonlarını ateşe vermiş ve kullanılmaz hale getirmişti. Bilim insanları söz konusu iddiaları yalanlamış olsa da 5G teknolojisi hakkındaki şüpheler bazı kesimlerce dile getirilmeye devam ediyor.

Kablosuz İnternetin Gelişimi

  • İlk cep telefonu sistemi olan 1G, analog sistemle sadece ses taşımak için tasarlandı. 1980-1990 arası kullanıldı.
  • 2G döneminde GSM, CDMA ve TDMA gibi teknolojiler hayatımıza girdi. Kablosuz iletişimde hız artırıldı ve ilk internet sayfalarını görmeye başladık. SMS bu sistemle beraber hayatımıza giren bir yenilikti. 1990’ların başından 2000 yılının başlarında kadar kullanıldı. Ortalama veri aktarım hızımız saniyede 200 kilobayta ulaştı.
  • 3G teknolojisiyle akıllı telefonlar EVDO, HSPA ve UMTS standartları ile birlikte hayatımıza girdi. Ses, data ve görüntü transferi bu dönemde mümkün oldu. İlk görüntülü konuşma 3G teknolojisi sayesinde gerçekleşti. Akıllı telefonlar üzerinde browserlar, oyunlar ve VoIP uygulamaları kullanılmaya başladı.
  • 4G ise gelişmiş akıllı telefonlar ile birlikte WIMAX ve LTE gibi teknolojilerle geldi. Çoğu yerde mobil cihazlar üzerinden 100 megabit hızına kadar yükseldi. Hatta WI-FI ağlarında eğer 4G desteği varsa, mobil cihazlarda gigabitlere ulaşan veri aktarımını gördük. 
  • 4.5G Türkiye’de daha popüler olan bir isim. Aslında ABD merkezli Qualcomm firmasının geliştirdiği “LTE Advanced” teknolojisinin diğer ismi. Hücresel olarak 100 megabite ulaşan 4G’ye kıyasla 4.5G 3-4 katı kadar hıza ulaşabiliyor.
  • 5G için ise 1 gigabit minimum veri aktarım hızına ulaşılacağı söyleniyor. 5G teknolojisinin hızı her yerde aynı olmayacağı biliniyor. 5G, üç temel özelliğe sahip olacak: Daha büyük veriler için daha yüksek veri aktarım hızı, daha çabuk sonuç alabilmek için daha hızlı yanıt süresi, sensörler ve yeni dünyamızda yer alacak akıllı cihazlara bağlanması için tek seferde onlarca cihazın bağlandığı merkezi ağlar. Dikkat çekmek gerekir ki, burada akıllı evler, akıllı arabalar ve çok daha fazlasından bahsediyoruz. Önümüzdeki senelerde teknoloji çok daha hızlı gelişeceğe benziyor.

Not: 5G teknolojisi daha kullanıma sunulmamışken yakın tarihte Çin tarafından hızlı bir hamle geldi ve 6G teknolojisi için ilk uydu fırlatıldı. 6G için henüz net bir bilgi verilmemekle beraber yakın zamanda kullanıma sunulamayacağı da kaçınılmaz bir gerçek.

Kaynaklar:

https://www.webtekno.com/5g-tam-olarak-nedir-ne-kadar-hizli-olacak-ne-zaman-gelecek-h70920.html
https://www.beyaz.net/tr/network/makaleler/2g_3g_4g_5g_nedir.html
https://www.socialbakers.com/